150 уникални кулинарни книги ще бъдат подредени в изложба в зала „Княз Александър I“ на русенския Исторически музей. Те са притижание на габровеца Марин Лесев, който повече от 30 години събира стари български готварски книги. Експозицията ще представи само малка част от притежаваните от него общо 8000 броя печатни български кулинарни издания - книги, списания и вестници, включително близо 10 000 рецепти, записани в тетрадки и тефтери.
Най-старата книга в колекцията на Лесев е „Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи“, издадена от Петко Рачев Славейков в Цариград през 1870 г. Същата година излиза и кулинарното издание „Златни извор“, а през следващите 30 години от печат излизат още няколко български кулинарни книги.
Първата стара книга, с която Марин Лесев се сдобива, е „Готварница“ от 1912 г. Името й впоследствие става име и на неговия сайт. Той притежава и първия български учебник по кулинария от 1903 г., а негова авторка е Кина Касева - преподавателка в девическото училище „Мария Луиза“ в София. Тя нарича помагалото си „Учебник по домакинство за 4-ти и 5-ти клас на девическите гимназии“, където една част от книгата е кулинарна, а другата е за домакинството, за подредба, за приготвяне на дрехи.
Според Лесев рецептите между 1921 г. и 1944 г. описват българската кухня най-сполучливо. Над 4000 рецепти от този период той успява да преиздаде във фототипни издания и те ще се продават по време на изложбата. Освен колекционер, Лесев е възродил и някои позабравени традиционни рецепти от българската кухня - като сиренето в стомна, рецептата за което възстановяват заедно с производителя на популярното „зелено сирене“ от тетевенското село Черни вит Цветан Димитров. Изложбата ще бъде открита от директора на музея проф. николай Ненов на 23 февруари, четвъртък, от 18 ч в присъствието на Марин Лесев, Цветан Димитров заместник-министъра на земеделието и храните Георги Събев.