За пореден път Русе оглави престижна класация на реномирания британски бизнес вестник „Файненшъл Таймс“. В специалното му издание „Градове и региони на бъдещето 2023“ Русе и регионът са посочени като №1 в Европа по показателя „Ефективност на разходите“. Русе оглавяваше тази класация и в предишните две годишни издания за 2021 и 2022 година.
Да си номер 1 по ефективност на разходите, на практика означава, че си най-евтиното място за правене на бизнес.                              

Нещо, което за русенци не изглежда толкова ласкателно, особено при положение че сред разходите се броят и работните заплати. Но от друга страна, присъствието на Русе в такава престижна класация дава повече шансове за привличане на качествени инвеститори, които имат възможност да стартират хай-тек производства с висока добавена стойност. Откъдето могат да дойдат и по-високи заплати. 
От друга страна, Русе беше №1 и в изданието за предишните две години, но това не накара някакви много сериозни британски инвеститори да се засилят насам. Единственото изключение май е софтуерната компания „Ендава“, която откри офис в Русе в края на 2021 година.
В по-престижните категории на класацията имена от България липсват. Единственото изключение е регион Стара Загора, който е под №6 в десятката на малките „Градове на бъдещето“. Защо вечният конкурент на Русе получава тази позиция, е ясно - в оценката влизат множество икономически показатели, а заради драстичното поскъпване на електроенергията през миналата година топлоцентралите в Маришкия басейн реализираха бомбастични продажби и бяха изключително печеливши. И Стара Загора отбелязва скок в производството, брутния вътрешен продукт на човек и добавената стойност, което носи много точки за крайното подреждане.