Павилионите на 260 спирки от градския транспорт ще бъдат предложени под наем за извършване на търговска дейност. Търговете за отдаването им ще се проведат най-вероятно през април, като стартовите наеми ще бъдат символични, от порядъка на 70-100 лева. Това съобщи на вчерашната сесия на Общинския съвет Пенчо Милков при обсъждането на точката за прекратяване договора и на втория концесионер на спирките - „Табак Трафик“ ЕАД.            
Предложението за прекратяване на договора бе подкрепено без възражения от общинските съветници.
Още през миналата година бе прекратен договорът за концесия с „Фактор плюс“. Така 260 спирки, обслужващи градския транспорт, отново ще са в ръцете на Общината. Според Пенчо Милков процедурите по прехвърляне на собствеността ще приключат до април и павилионите по спирките незабавно ще бъдат пуснати под наем. За разлика от други градове концесионерите оставят всички новоизградени търговски обекти в ръцете на Общината. В момента общински служители възстановяват павилионите, които тук-там имат счупени стъкла или други повреди. Кметът изрази надежда, че те отново ще дадат възможност на множество малки семейни бизнеси да развиват там търговска дейност и да се издържат, както беше преди години.
Концесииите на спирките се обезсмислиха още през 2020 г., когато фалитът на „Лафка“ затвори павилионите и ги остави без приходи. Двете фирми обаче дълго време не се отказаха от тях. През миналата година Общината прекрати договора с „Фактор плюс“, която бе спряла плащанията още в средата на 2021 г. „Табак Трафик“ досега бе изряден платец, но вече поиска договорът да бъде прекратен без претенции от тяхна страна, предложение, което вчера бе прието.