Сътресенията, които претърпя миналата година църквата ни, когато четири епархии останаха без митрополити, забавиха с близо година избора на нов Русенски митрополит.

Това обясни Доростолският митрополит Амвросий, който в момента е наместник на овакантения Русенски епархийски престол и ръководи днешния избор за избор на нов владика на мястото на митрополит Неофит.

"Избрахме патриарх, освободихме Русенска епархия. През юни месец Среднозападноевропейският митрополит дядо Симеон подаде молба за оставка поради болест и старческа немощ. Освободи се втора епархия. През юли месец почина дядо Кирил, а през декември - дядо Натанаил, което прави общо четири епархии", каза дядо Амвросий. Той подчерта, че митрополитското служение не е лесно, тъй като изисква административна работа, запознаване със свещенството, с проблемите и тяхното решаване. Ако и в четирите епархии се изпратят управляващи, в Светия Синод няма да останат хора и това не би било разумно решение. А тъй като патриарх Неофит е служил в Русе близо 20 години и запознат с всички детайли от епархията, не е било проблем да продължи да я ръководи още известно време.

Доростолският митрополит коментира и отсъствието на някои епископи от списъка за избор на нов Русенски митрополит. Той обясни, че още при съставянето на списъка за Неврокопската епархия дядо Евлогий, игуменът на Рилския манастир, е изпратил писмо, в което той категорично иска да не бъде поставян повече в никой списък за овдовяла или овакантена епархия. По отношение на дядо Борис и дядо Игнатий, двамата не са събрали нужните гласове при вътрешното гласуване в синода за включването в списъка за Русенска митрополия. "В устава категорично е записано, че Светият синод изработва каталога за достоизбираеми епископи за овакантена или овдовяла епархия измежду тези, които имат епископски сан – измежду, а не всички. За всяко едно име се гласуваше и трябваше всеки един кандидат да събере половината плюс един глас, тогава влизаше в списъка. Е, след като дядо Игнатий и дядо Борис не са получили нужните гласове, как да бъдат обявени", каза още митрополит Амвросий.

Новият Русенски митрополит ще бъде избран измежду деветимата кандидати. За митрополитския престол са предложени Новият РКрупнишки епископ Инокентий, Месемврийски епископ Иаков, Тивериополски епископ Тихон, Стобийски епископ Наум, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Траянополски епископ Киприан, Браницки епископ Григорий и Главиницки епископ Йоан.