Като опит да реабилитира политиката и то в труден за нея момент, когато тя е в регрес - така накратко описа Иван Костов книгата си „Политиката отвътре“, която той заедно с проф. Веселин Методиев представи в Културен център „Морско казино“ в Бургас. 
Министър-председателят на България в периода между 1997 и 2001 г. заяви, че гледа с надежда към днешните български политици. „Ще ми се в това, което правят, да видя следи от това, което съм написал. Ще ми да се разпозная в днешната политика, като видя реализирани някои от тези описани идеи“, допълни той.  
Едно от нещата, които го тревожат най-силно в днешно време, е злоупотребата с думите и колкото повече години минават, толкова по-чувствителен става към това едни неща да се наричат с други наименования.“Все повече разбирам, че е и опасно“, заяви той. Като пример за такава злоупотреба той даде паниката, създадена от служебното правителство преди няколко месеца с обявяването на кризи и бедствия, които предстоят заради доставките на газ. „Тежка злоупотреба с думата криза. И най-лошото е, че тази злоупотреба с думите предизвиква политика, която дава обратни резултати“, допълни Костов.
„Ако има процес като например нарастване на неравенството и хората с по-малките доходи купуват от малката кошница и инфлацията там е много по-висока, това е съвсем друг проблем. Той не се решава, като на всеки се дава по 25 ст. да зареди на бензиностанцията. Така се задълбочава проблемът. Не се решава и като се вдигат всички пенсии – така се задълбочава“, заяви Иван Костов. Според него е грешно да се нарича криза и войната в Украйна, защото тя е опасност, тя е риск, но не е пряка заплаха. 
„Ще ми се хората да са наясно с истинската причина за нашето недоволството и естеството на проблемите си“, каза още той и изрази надежда общественият дебат да се подобри, с което да могат да се решат и политическите проблеми. 
Костов допълни също, че би искал да види повече млади хора в служба на народа. "Службата на народа е може би най-благородното нещо, защото отплащане няма. Тя се върши, защото трябва да се върши, а не заради някаква отплата, слава или нещо друго“, каза той.