Известната русенска хлебопекарна „Филаделфия“ се включи в кампанията за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия със собствена инициатива - „Хляб с кауза“.
„След трагедията в Турция и Сирия изпитвахме необходимост нещо да направим, нещо да помогнем. Така дойде идеята да създадем „Хляб с кауза. Направихме един хляб, чиято цена е 1,95 лв. Клиентът дава 15 стотинки повече, ние в отговор също даваме 15 стотинки, а събраните средства искаме да ги дарим на пострадалите хора в Турция и Сирия“, обясни пред Русе Медиа собственикът на хлебопекарната Виктор Влаеску.
Първата партида от 300 хляба свършват за ден, като производителите признават, че не са очаквали такъв интерес. Затова се е наложило да увеличат количеството.
Клиентите посрещат идеята изключително положително.
„Хората са много предразположени към това, всички са съпричастни и на когото предложим, абсолютно никой не ни е отказал. И са много доволни, казват: „Много добра инициатива. Ако има някакъв друг начин, пак бихме помогнали“. За последните дни предпочитат този хляб да вземат пред другия, въпреки че има клиенти, които си предпочитат определен хляб, но щом е за каузата...“, казва продавачът Катя Малчева.
Думите й подкрепят и русенци, които купуват от хляба с кауза.
„Всяка инициатива е добра, специално за Турция, земетресението, защото много хора стоят навън на студа сега в момента“, казва Илия Панталеев.
„Разбира се, че ще си купя такъв хляб, щом става въпрос за едно добро дело. Аз вярвам, че доброто ще спаси света и заради това, независимо дали даваш 15 стотинки, дали даваш 50 лв., или няма значение от сумата, важното е да го направиш от сърце“, споделя Иван Хвърчилков.
„Филаделфия“ ще дари събраните средства на БЧК или на доброволческа организация, откъдето да бъдат предадени в помощ на пострадалите. От компанията обмислят и възможността да направят инициативата постоянна, като чрез нея подкрепят различни благотворителни каузи.