С ритуално зарязване и много веселие населените места в община Ценово отпразнуваха вчера Трифон Зарезан. Предвождани от група музиканти, старият и новият цар на лозята заедно със земеделски стопани посетиха кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Тук беше и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Гостите изпълниха земеделски марш, посветен на лозята, а кметът благодари и пожела на стопаните спорна и благодатна година.
Досегашният цар Ивайло Димитров отряза лозова пръчка от асмата, засадена преди години в центъра на Ценово от Георги Бонев, един от радетелите за развитие на лозарството в региона. Ритуално зарязване извърши и новият цар инж. Цветелин Валентинов, който официално получи атрибутите на властта - корона и наметало. 
В Джулюница пресъздадоха обичаите, свързани с празника на лозарите. В Караманово кметът Бисер Блажев, облечен в народна носия, първи отряза лозовата пръчка, а 30 майстори се надпреварваха в конкурс за най-добро домашно вино. Наградата за червено вино спечели единствената жена сред участниците - Катя Димитрова, призът за бяло вино отиде при Ангел Ангелов, а Любомир Любенов бе награден за най-добро розе. За цар на лозята бе избран Борислав Билчев. С избор на цар и конкурс за най-добро вино празнуваха и в Кривина.