За да бъде обществото помирено, то трябва да изостави всяка идея за отмъщение и за вземане на надмощие. Трябва да се стреми да види в другия брат. Това каза в интервю за БТА в Русе отец Бернар Ардура, председател на Папския комитет за исторически науки. 
В католическата църква "Свети Павел от Кръста" в крайдунавския град той участва в литургия заедно с Никополския епископ монсеньор Страхил Каваленов, енорийския свещеник в храма отец Валтер Горра и други свещеници от Никополската епархия.
Отец Бернар Ардура цитира и думи на Робер Шуман - "Голямата революция бе донесена от Исус Христос, когато той каза, че всеки човек е брат".
Председателят на Папския комитет за исторически науки ще представи утре вечер в Българската академия на науките (БАН) в София книгата "Европейската идентичност и християнските корени". Изданието е резултат от научната конференция "Християнските корени на Европа", състояла се във Великотърновския университет на 26 май 2018 година. 
"Поводът за форума беше 370 години от създаването на Католическия Никополски диоцез", обясни Никополският епископ монсеньор Страхил Каваленов.По думите му в книгата са публикувани около 15 доклада на учени от България и от други европейски държави. 
Отец Ардура обясни, че изданието представя онова наследство, което е общо за цяла Европа. 
"За разлика от Американския континент или Африканския континент, Европа няма географски граници. Когато мислим за Евроазийския континент, какво е Европа - това е евангелизираната част от света. А там, където Евангелието не е достигнало, където не е имало евангелизация, това е вече Азия. Следователно евангелизацията е имала религиозни, духовни, но и културни последици. Това са тези стойности, които са свързани с християнското послание, които са базата, корените на европейската култура. Затова можем да говорим за културните корени на Европа, които са християнски", обясни председателят на Папския комитет за исторически науки. 
По думите му в книгата се разглежда период от около 1000 години. 
"Тези християнски корени са винаги живи и винаги носят плод. И днес те не са музеен експонат, но трябва да вдъхновяват и нашето поведение. Сега, когато в света има войни, насилие, трябва да се върнем към тези християнски корени, които са източник на една политика на общение и на помирение", обясни отец Ардура. 
По думите му в 20-и век може да се види как сме имали политици християни, които са променили хода на историята. "Мисля за Робер Шуман, Конрад Аденауер, Алчиде де Гаспери, които след Втората световна война организираха не само помирението на страните, които бяха врагове, но които също създадоха това единство, това общение на нациите в Европа", обясни отецът. 
Според него в своите основи Европейският съюз е създаден от християни. "Така че, когато говорим за християнските и културни корени на Европа, ние говорим за възможността да осъществим едно помирено общество. И аз вярвам, че това е бъдещето на Европа", заяви председателят на Папския комитет за исторически науки Бернар Ардура.