Сръбският бизнесмен Драган Шолак и фирмата му „Юнайтед Груп“ обяви с официално изявление отказа си да купи „Левски“ и да погаси милионните „сини“ дългове. Така космическите заявки на водещия се за собственик на клуба Наско Сираков отпреди няколко месеца, че ще изведе „Левски“ в „друга орбита“, отидоха на кино.
Сега е ясно, че типично по български една част от фенската общност ще злорадства, а друга ще си задава въпроса защо нашумелият бизнесмен /между другото собственик на „Саутхемптън“/ дръпна ръчната. Щом издържа клуб от Висшата лига, едва ли е проблем да налее 50 пъти по-малко в „Левски“. Но човекът отказа да инвестира в ракетата носител на Сираков.
Теории защо Драган Шолак обърна гръб на „сините“ тепърва ще никнат, още повече, че директивата на „Герена“ към феновете бе да идват масово на стадиона, за да го впечатлят и да покажат за какъв голям клуб иде реч. И те го правеха, даже събираха неведнъж страшно много пари за неотложни плащания. Вярно е също, че някои прозираха зад тези шумни акции крупни помощи от бизнесмени, които не желаят да бъдат споменавани.
След този шок най-вероятно ще последват призиви за нови дарения и удряне на коляно пред единствения сериозен спонсор - „Палм Бетс“. Но и неминуемо ще възникнат въпроси защо старши треньорът Станимир Стоилов тръгна да изгражда отбор с куп чужденци - Сундберг, Петрис, Кордоба, Уелтън, Рикардиньо, Роналдо, Цунами, Келиан ван дер Каап, Билал Бари поне беше заварен. С тази селекция /без контузения Бари/ „Левски“ загуби с 0:1 от „Черно море“ - отбор с двама чужденци в състава. Ако идеята при този финансов хал е да се държи седмата позиция, тя щеше да стане факт и с юноши. При това много добре се знаеше, че добрите чужденци са само по джоба на „Лудогорец“. Другите прелетни птички от цял свят не са чак такава класа и то е видно дори в тима на ЦСКА.
Сега ще е интересно дали НАП /дълговете само към приходната агенция са над 10 милиона лева/ и другите институции ще се активизират да си търсят парите. Защото у нас е така - винаги е удобно да се бие падналия. Тогава?
На първо време може би ще се закърпи дупка с бърза продажба на Кордоба, с когото Стоилов не пожела да се раздели, въпреки – поне според някои медии, офертите от 2-3 милиона евро за панамеца.
Нататък ще е мътно, но пък „Левски“ е достатъчно голям клуб да се изправи на крака. Как точно ще стане? Да му мислят Наско Сираков и другите „сини“ фактори -дали политиката им бе достатъчно правилна, че отказаха по незнайни причини Драган Шолак от толкова жадувано от феновете спасение на клуба.