Спасителният ремонт на Симеоновата къща /позната и като Семизовата/, за който Община Русе проведе обществена поръчка и тя беше спечелена от фирма „Роан 90“, вече е в ход. Основният проблем на достолепната 130-годишна сграда е пълзящата влага от ниските към високите етажи. Предстои хидро- и топлоизолация по всички стени, включително под нивото на основите. Ще бъдат възстановени нарушените връзки по обшивката на покрива от цинкова ламарина и ще се извърши ревизия на дървения гредоред.
Помещенията също ще бъдат изолирани и боядисани, ще бъдат ремонтирани или сменени увредените дървеногредоредови елементи на тавана. За да спре проникването на влага в основите на сградата ще бъде подменена и дворната настилка. Всички дървета около къщата ще бъдат запазени. Че част от чемширените храсти около къщата са заболели и навлизат в обхвата на канализацията, затова ще бъдат заменени с нови.
Ремонтът ще продължи 8 месеца, след това ще бъде избран изпълнител и за художествената реставрация на къщата.
„Сградата има изключително голяма стойност не само за наследниците, но и за всички русенци. Ремонтът на такива сгради - паметници на културата не е лесно начинание, но е много необходимо“, каза кметът Пенчо Милков в разговор със строителите при извършената проверка на място.