Болката, причинена от различни неразположения, е един от най-нарастващите здравни проблеми в света и обхваща около 20% от възрастните. Новите процедури в Балнеокомплекс „Медика Наречен“ дават решение с изключително бързи и в същото време дълготрайни резултати при лечение на болезнени състояния.
Наред с останалите лечебно-възстановителни процедури на разположение на пациентите вече са високоинтензивен магнит, текар терапия и ударно-вълнова терапия.
Високоинтензивният магнит генерира магнитно поле, което е около 600 пъти по-силно от нормален магнит. То стимулира нервните клетки, мускулите и кръвоносните съдове, което води до физиологична промяна и/или стимулация, която се използва за постигане на терапевтични ефекти. Високоинтензивният магнит се използва за стимулация на мускулна тъкан, регенерация на нерви, общ контрол на болката, лечение на фрактури, инконтиненция и подобряване на кръвообращението. Импулсната индуктивна терапия стимулира костната и хрущялна регенерация и благоприятства при остеопорозни изменения. 
Текар терапия е един от най-ефективните методи за лечение на болки и заболявания в мускулите и ставите. Тя доставя високочестотна енергия до тъканите, като прониква в дълбочина и предизвиква ендогенна топлина в болезнената област. Незабавно облекчава болката, редуцира отоците след травма, отпуска хипертоничните мускули и подпомага възстановяването на тъканите. 
Ударно-вълновата терапия /shock-wave/ използва ударна вълна с ниска честота, която създава микротравма. Тя стимулира естествените сили на организма за възстановяване на проблемните зони. Методът се използва както за хронични проблеми (тенис лакът, голф лакът, замръзнало рамо), така и при мускулни разтежения, навяхвания, включително псевдоартроза и фрактури. Намира често приложение при пациенти с шипове на петата или рамото, намалявайки чрез действието си калцификатите.
Ефектът на новите специализирани процедури, съчетани с минералната вода и надморската височина на курортния комплекс Нареченски бани води до ефективно възстановяване. В Балнеокомплекс „Медика Наречен“ работи екип от специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и опитни рехабилитатори, което гарантира правилният подбор и изпълнение на назначените терапии.