Основно училище „Христо Максимов“ в град Самоков отпразнува своя патронен празник. Училището чества 156 години от рождението на своя патрон и 183 години от създаването на школото.
Тържеството започна с песни, посветени на патрона на училището Христо Максимов. Участие в него взеха учениците от началния курс. Церемонията продължи с награждаване. Ръководството на училището връчи отличия на ученици, класирали се в конкурси - в литературната надпревара „Моето училище в 100 думи“, за рисунка „Моето училище“ и в състезанието по природни науки.
Почетни плакети бяха връчени на всички учители от колектива за висок професионализъм. „Горда съм, че за първи път, което беше и за мен изненада, общественият съвет е решил, въпреки че не е кръгла годишнина, плакети да получат и всички колеги. Вие видяхте какво правим ние в нашето училище - следваме пътя на Максимов и мисля, че доказахме, че сме достойни негови наследници“, каза директорът на училището Антоанета Николова.
„Изключително ми е драго, че ме поканихте на Вашето тържество. За пореден път се убеждавам, че преподавателите много работят с децата и постигат успехи. Знам колко е трудно в тези времена да се работи с децата, но вие съумявате и продължавате да работите и най-вече да вдигате нивото за знания, защото децата са нашето бъдеще, не само на Самоков, но и на държавата“, поздрави всички кметът Владимир Георгиев. Той им пожела още много успехи занапред и да са здрави. 
През изминалата седмица училището проведе седмица в чест на своя патрон. Учениците заедно със своите учители организираха всеки ден различни дейности.
Водосвет отслужи отец Любомир.
На церемонията присъстваха Снежана Дамянова, главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт” към Община Самоков, родители и ученици.