Словенският писател Драго Янчар ще се срещне с читатели от София и Пловдив. Посещението му в България ще е на 13 и 14 февруари, съобщават от издателство „Колибри“.
Събитията са по повод празника на словенската култура, който се отбелязва на 8 февруари. Разговорът на Драго Янчар с читателите в столицата ще се състои на 13 февруари в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ден по-късно той ще е в клуб „Петното на Рошах“ в Пловдив.
Драго Янчар (1948 г., Марибор) е сред най-четените и превеждани съвременни словенски автори, разказват от „Колибри“. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствения си характер. Интересуват го въпросите на идентичността.
В есеистиката си се съсредоточава върху съвременни политически, културни и обществени въпроси, като акцент е ролята на интелектуалците в съвременния свят. Автор е на 12 романа, 16 сборника с кратка проза и есеистика и десет пиеси. На български са публикувани романите му „Градителят. Митът за Дедал” („Балкани“, 2011), „Тази нощ я видях” („Алтера“, 2013) и сборникът с разкази „Ученикът на Джойс“ (Колибри, 2020). На българска сцена са поставени две негови пиеси „Големият брилянтен валс“ (1990), реж. проф. Здравко Митков, и „Дебнейки Годо“ (2016), реж. Десислава Боева. / ГН