Русенските цветари са редовни търговци, ама не винаги, а някои са и хитреци, ама не от най-големите.  Така могат да се опишат резултатите от осмомартенската проверка на инспекторите за оперативен контрол от офиса на НАП в Русе. При посетени 15 обекта за търговия с цветя са съставени 6 акта за административно нарушение. Освен че е традиционна, проверката винаги е и добре подготвена с предварителни анализи на дейността. Така в нея тази пролет са обхванати не само многобройните еднолични търговци, но и земеделски производители, търговски дружества и физически лица, произвеждащи и продаващи цветя.
Селектирането по аналог показало големи разлики в резултатите на два близки павилиона до пл. „Света Троица“ с почти равна площ и работно време. Единият имал годишен оборот от близо 14 500 лв., а другият от почти 7500 лв. В деня на проверката първият имал регистрирани от сутринта до 14 часа във фискалния си апарат 605 лв., а другият в 15 часа само 62 лв. Инспекторите от НАП „под прикритие“ направили по 3 контролни покупки и в двата павилиона, като в първия редовно издавали касови бележки, а във втория го направили само веднъж, и то след като се разчуло, че има проверяващи. Подобна била ситуацията и в трети павилион, който до 18 часа имал отчетен оборот само 106 лв., а наблюдението показвало, че търговецът бил щедър на пожелания за весел празник към всеки клиент, но пестелив на касови бележки.
На Кооперативния пазар била засечена търговка, която въобще нямала касов апарат, а други като нея бързо го напуснали още в началото на проверката. На тарабите в „Здравец Изток“ са констатирани разминавания на касовата наличност с регистрирания приход във фискалното устройство. До Халите пък са установени цветопродавци, които не подавали годишни декларации за доход и не плащали данъци.
Въвеждането на дистанционната връзка на касовите апарати с НАП и използването на модерни методи за селектиране на търговските обекти по анализ на риска, както и периодичните им преки наблюдения дават възможност на инспекторите за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе бързо да засичат хитреците не само в цветарския бранш и не само кампанийно. Това е практика през цялата година, а колкото до проверки по празници - за Великден да се готвят продавачите на яйца и козунаци, предупреждават от НАП-Русе.