Иван Костов ще представи книгата си „Политиката отвътре“ в Бургас и Стара Загора. Срещите на министър-председателя на България в периода между 1997 и 2001 г. с читателите ще са съответно на 15 февруари в „Морско казино“ и 16 февруари в хотел „Верея“, съобщават издателите от „Сиела“.
Събитията ще са с участието на проф. Веселин Методиев, който ще говори за книгата като цялостен философски възглед върху българската политика от последните 30 години.
В книгата авторът обяснява защо според него преходът в България не е завършил с установяването на върховенство на закона. Той търси причините за общото разочарование и прави анализ на двигателите на прехода и силите, които се противопоставят на опитите за демократизация на страната.
Текстовете в „Политиката отвътре“ имат за цел да реабилитират политиката отвъд изградените представи за злоупотреба с властта, измама и популизъм, разказват издателите. По думите им, томът е насочен към хората от прехода, които винят политиката, като им предлага нов поглед към нея и прави опит за нейното реабилитиране.
Премиерата на „Политиката отвътре“ се състоя през месец септември в София, като досега бившият премиер е представил тома си още в Пловдив и Варна.
Иван Костов е роден през 1949 г. в София. Завършил е образованието си във Висшия икономически институт в София през 1974 г., а до 1989 г. изучава математика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. става депутат във Великото народно събрание, където е председател на икономическата комисия. През 1991 г. е министър на финансите в правителството на Димитър Попов. Същата година става доцент в Техническия университет в София. Костов остава начело на финансовото министерство до края на 1992 г. Народен представител е в 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание. От 1997 до 2001 г. е министър-председател на България. / ГН