От прокуратурата заявиха, че не отговарят на истината твърденията, че повдигнатите от Софийската градска прокуратура обвинения на три длъжностни лица, във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв., са за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли. Това се посочва в позиция във фейсбук страницата на пресцентъра на държавното обвинение.
Днес Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на бившия министър на енергетиката Александър Николов за умишлена безстопанственост и затова, че не е контролирал бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. 
Йоцов има също обвинение за безстопанственост. Заместникът на Александър Николов - Данаил Николов, също е обвинен - за престъпление по служба. Според разследващите той е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за търговско дружество "М." ЕАД. Тримата обвиняеми са с наложена прокурорска мярка "подписка".
Според адвоката на Александър Николов - Ина Лулчева, бившият енергиен министър е обвинен заради това, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, каза за БТА адвокатът му. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час. "Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза самият Николов пред медиите.
В публикацията си във Фейсбук от прокуратурата обясняват, че обвинението е за това, че след узнаването на новите обстоятелства по договора, съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.
"Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната", посочват от прокуратурата.
Оттам допълват, че сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД.
„Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт", допълват от държавното обвинение.
Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.