Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ се завръща тази година в нов формат. Настоящото издание на конкурса кани млади режисьори на възраст до 35 години да кандидатстват с концепции за бъдещ спектакъл върху темата за „Другите“, съобщиха от Драматичен театър „Сава Огнянов“.
На пръв поглед темата насочва към безсмъртната реплика „Адът - това са другите“ от пиесата „При закрити врати“ на френския екзистенциалист Жан-Пол Сартр, използван от философа, за да покаже неизбежната връзка между човека и обществото. Но режисьорите, особено младите, никога не се задоволяват с очевидното, затова интерпретациите им на темата се очакват с интерес.
Селекционер на конкурса е Пламен Харманджиев. Той е завършил „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в момента специализира „Театрознание, кинознание и медийни науки“ във Виенския университет. Публикува статии за театър и танц в реномирани издания, през 2021 г. е асистент на американския режисьор Роберт Уилсън в спектакъла „Бурята“ в Народен театър „Иван Вазов“.
На трима селекционирани режисьори ще бъде предоставена възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе в продължение на шест дни. Работата на режисьорите ще бъде подпомагана от драматург. Победителят в конкурса ще получи възможност да реализира спектакъла си в театъра през следващия творчески сезон.
„Нашата мисия е да подкрепим млади режисьори в намирането на техния автентичен естетически език и да насърчим диалога между различни подходи и форми в съвременния български театър. Нашите цели са да предоставим възможност за изграждане на спектакъл от разработването на концепцията до реализацията му на сцената на голям професионален театър; да дадем видимост и глас на млади театрали; да подпомогнем изграждането на критически поглед към един сложен екзистенциален и политически проблем; да създадем среда за обмен и търсене“, казват организаторите на конкурса.
Кандидатите за участие трябва да изпратят до 15 април идеите си за бъдещ спектакъл по собствени или чужди текстове, пиеси или проза, заедно с портфолио и автобиография на [email protected] или на адрес Драматичен театър „Сава Огнянов“, площад „Свобода“ 4, 7000 Русе.
Тримата селекционирани режисьори ще бъдат обявени на 10 май, а конкурсът ще се проведе от 13 до 18 юни в театъра.