Областният информационен център - Русе представи новата си книжка с успешни проекти от областта, съфинансирани чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове през програмен период 2014-2020 г. В срещата участваха и четирима бенефициенти, които разказаха в какво са вложили европейските средства и какви са реалните ползи от тях.
Най-мащабният от представените проекти е на „Агрола Екоинвест“ ООД инвестирала над 3,8 млн. лева за изграждане на ново хале за замразяване на плодове в Новград, отглеждани екологично от фирмата в района. Съфинансирането по програмата за развитие на селските райони е в размер на 1,9 млн. лева и според директора Георги Пейчев без него това разширение не е било възможно. Хладилното хале е с капацитет 1000 тона и осигурява целогодишното съхранение на сливи, кайсии и вишни собствено производство. Фирмата стопанисва 4000 декара овощни градини. Проектът е приключен само преди два месеца, в края на ноември миналата година.
 „Агрола Екоинвест“ планира да монтира и фотоволтаици с цел понижение на сметките за ток, за което отново ще се търси финансиране от европейските фондове. 
Един от интересните проекти с оглед стремежа на България да стимулира разработването и внедряването на иновации, е реализираният от „Прототипи и специални машини“ ЕООД проект по ОПИК за повишаване на производствения капацитет. Предприятието, което проектира и изпълнява прототипи и специални машини, се намира в село Сандрово. Негов собственик е французинът Силвен Асалит. С европейското финансиране са закупени машини, благодарение на които основните производствени процеси се механизират, повишава се качеството на производство. Компанията, макар и малка, работи и за чужди фирми. В момента има поръчка за производство на специални машини за ски индустрията. 
Силвен Асалит е изобретател. През 2018 г. той печели награда за световна иновация от Френско-българската индустриална камара на 4-то издание на French Tech@София. Той сподели, че закупеното по ОПИК оборудване му дава възможност да кандидатства за получаване на лиценз за работа със състезателни автомобили. Към момента само две български фирми имат такъв лиценз, подчерта Асалит. 
На стойност 1,233 млн. лева е проектът за обновяване на Професионалната гимназия по селско стопанство „К.А. Тимирязев“ в Две могили.