Датската кралица Маргрете Втора, чието половинвековно управление я прави най-дълго властвалият монарх в Европа, ще претърпи „сериозна операция на гърба“ по-късно този месец, съобщи АП в сряда, цитирайки кралския дворец.
След това 82-годишната кралица ще бъде хоспитализирана за „по-дълъг процес на рехабилитация“, се казва в изявление на кралското семейство.
„Нейно Величество отдавна страда от проблеми с гърба, а в последно време ситуацията се е влошила“, се казва в изявлението.
Маргрете Втора е решила да се подложи на операцията на 22 февруари след консултация с лекари, съобщиха от двореца и добавиха, че няколко официални ангажимента ще бъдат отложени, отменени или ще бъдат поети от други членове на кралското семейство.
Най-големият син на любимата на датчаните кралица, престолонаследникът принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери, вероятно ще поемат част от дворцовите дела, като към тях ще се присъединят и най-малкият син на Маргрете, принц Йоахим и съпругата му принцеса Мари, както и сестрата на кралицата, принцеса Бенедикте.
През последните няколко дни Маргрете Втора отмени няколко събития, включително откриването на изложба в Копенхаген.
Датската конституция не дава на кралицата, която е държавен глава на Дания, никаква политическа власт, а задълженията ѝ са церемониални. Маргрете Втора е провъзгласена за кралица на 15 януари 1972 г., ден след като баща ѝ, крал Фредерик Девети, умира след кратко боледуване.