Швеция привлича вниманието на враждебните ислямски екстремисти в глобален мащаб след редица инциденти, между които и неотдавнашното публично изгаряне на Корана, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на шведската служба за сигурност и разузнаване СЕПО.
"Неотдавнашните, свързани със заплахи инциденти, насочени срещу Швеция и шведските интереси, са сериозни и се отразяват на сигурността на страната", се казва в изявлението.
"Те означават, че Швеция изглежда привлича повече от преди вниманието на враждебните ислямски екстремисти в глобален мащаб", допълва СЕПО.
Според шведската служба за сигурност и разузнаване официалната ѝ оценка за степента на заплаха срещу Швеция още не се е повишила. В момента тя е 3-та степен, която означава "повишена" от общо 5-те степени на опасност.
"Степента на заплахата от тероризъм се базира на дългосрочна оценка. Това означава, че ако инцидентите продължат за известно време, тогава може да бъде повишено нивото на опасност", допълва СЕПО.
Швеция и съседна Финландия подадоха миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руското нахлуване в Украйна. Процесът за получаване на членство в алианса бе блокиран от Турция, която твърди, че двете скандинавски държави, преди всичко Швеция, не правят достатъчно за борбата срещу тероризма, припомня Ройтерс.