Съдът на Европейския съюз миналата седмица постанови решение, по силата на което Испания може да направи нов опит да поиска екстрадирането на бивш каталунски сепаратистки политик, живеещ в Брюксел. Съдът обаче постави и няколко условия, които не допринасят за изясняване на това какво ще последва в правната и дипломатическа сага, която продължава от вече пет години и не дава признаци да приключи скоро, посочва Асошиейтед прес.
Испания безуспешно се опитва да накара Белгия да предаде бившия член на каталунското правителство Луис Пуч, откакто той и бившият каталунски регионален лидер Карлес Пучдемон избягаха от Барселона заедно с техни приближени след незаконния им опит за отделяне от страната на испанската област Каталуния през 2017 година.
Белгийските съдилища обосноваха многократните си откази, като се съгласиха с Пуч, че Върховният съд на Испания, който поиска екстрадицията му, няма юрисдикция. Пуч твърди, че делото трябва да бъде разгледано от съд от по-долна инстанция в Каталуния и че той няма да получи справедлив процес. Въпреки това в решението, постановено по искане на Върховния съд на Испания за изясняване на ситуацията, Съдът на ЕС със седалище в Люксембург заяви, че държава от ЕС следва да откаже да изпълни европейска заповед за арест, издадена от друга държава членка, само при "изключителни обстоятелства". Според съда това означава, че трябва да бъде установено, че лицето, което трябва да бъде екстрадирано, е изложено на риск да не получи справедлив съдебен процес поради "системни или общи недостатъци в работата на съдебната система на внеслата иска държава членка" или "недостатъци, засягащи съдебната защита на обективно установима група лица, към която принадлежи съответното лице". Съдът също така постанови, че Испания може да издаде нова заповед за арест на Пуч.
Но в крайна сметка не е е ясно точно какви ще са последиците от решението за Пуч и какъв прецедент може да създаде то за Пучдемон.
Заповедите за арест на каталунските политици бяха издадени от Испания заради ролята им в спорния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., припомня сп. "Политико". Върховният съд на Испания тази година отмени обвиненията в подстрекателство към бунт срещу Пучдемон, но испанската прокуратура реагира, като повдигна нови обвинения за предизвикване на тежки обществени безредици и злоупотреба с обществени средства срещу трима политици, сред които е и Пучдемон.
Изпълняващият длъжността председател на испанския Върховен съд Франсиско Марин Кастан изрази своето "задоволство" от решението на европейския съд, което според него "е подкрепа" за позицията на испанския съд, коментира френският в. "Монд". През 2021 г. заповедта за арест на бившия каталунски министър на културата Луис Пуч по обвинения в "присвояване на средства и неподчинение" беше отказана в Белгия с мотива, че Върховният съд не е компетентният съдебен орган, който да го съди (за разлика от каталунските съдилища), и че е възможно Пуч да не успее да се възползва от основните права, гарантирани в Испания. Според испанските десни партии решението на Съда на ЕС потвърждава аргументите на испанското правораздаване и говорителката на лявото правителство Исабел Родригес заяви, че то може "да улесни" предаването на Пучдемон на Испания.
От друга страна, Пучдемон приветства решението на Брюксел, което по неговите думи "довежда екстрадициите до задънена улица". Лица от близкото му обкръжение подчертаха възможността за отхвърляне на европейските заповеди за арест, когато са налице "недостатъци, засягащи юрисдикционната защита на обективно установима група хора, към която може да принадлежи съответното лице", като според тях той и сподвижниците му принадлежат към именно такава група.
През 2021 г. испанското правителство частично помилва деветимата лидери на опита за обявяване на независимост през 2017 г., които не избягаха от страната и по-късно бяха осъдени за бунт и злоупотреба с обществени средства. По този начин централните власти се опитаха да намалят напрежението в Каталуния.
Марио Перейра, професор по право в испанския държавен Наварски университет, заяви, че решението на Съда на ЕС може да не се окаже нищо повече от малка победа за испанския съдия Пабло Ларена - магистратът, който издаде исканията за екстрадиция. "Люксембург заяви, че съдия Ларена е действал правилно... и че Европейският съюз, системата на Европейския съюз за издаване на заповеди за арест и белгийското правосъдие са се провалили", каза Перейра. "Но това не означава, че (каталунските сепаратисти) са загубили", тъй като Белгия все още може да откаже екстрадиция, добави той.