Разрешение за закупуване на съвременна медицинска апаратура на две общински здравни заведения ще обсъжда Столичният общински съвет (СОС) в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на СОС. Вносители и на двата доклада са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов.
Университетската Първа многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Св. Йоан Кръстител“ ЕАД иска да закупи със собствени средства ново поколение висок клас дигитален анестезиологичен апарат на стойност до 144 хил. лв. Техниката е необходима за работата на отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата. 
С новата апаратура интензивното отделение ще разшири дейността си, като там ще може да бъдат извършвани всякакви хирургични интервенции на пациенти. Закупуването на техниката ще се извърши при спазване изискванията на Закона за обществените поръчки. 
Общинските съветници ще обсъдят и дали да разрешат на Диагностично-консултативен център (ДКЦ) XI да купи със собствени средства нова система за дигитализиране на рентгенови образи. Действащата до момента такава апаратура е блокирала, вследствие на многократни спирания на тока, предизвикани от смяна на електромера от страна на "Електрохолд България" ЕАД. Управителят на лечебното заведение Таня Евтимова вече е подала жалба до доставчика на електроенергия, като правата на 11-о ДКЦ ще бъдат търсени и по съдебен ред.
В поликлиниката се лекуват над 15 хил. души при специалистите и общопрактикуващите лекари. В този сезон се налагат множество образни изследвания и липсата на апаратура води до всекидневни загуби, допълват от поликлиниката. 
На заседанието на СОС ще бъде разгледан и доклад, внесен от общинските съветници Милка Христова, д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев, както и зам.-кмета Дончо Барбалов за необходимостта от фотоволтаична система в 25-о ДКЦ в София. Поликлиниката има намерение да  изгради със собствени средства фотоволтаична централа с мощност 100 kWp в сградата на лечебното заведение. Инвестицията е с цел снижаване на разходите на поликлиниката за електроенергия, които за няколко месеца са се увеличили със 70%, пише в мотивите на доклада. 
Диагностичният център обслужва район „Младост“ в столицата. Според управителя д-р Стефан Карамфилов дружеството има възможност да закупи оборудване за фотоволтаична централа на стойност до 172 300 лв., която да покрива нуждите на лечебното заведение, а излишната енергия да се отдава в мрежата. Фотоволтаични системи вече има изградени в двете бази на ДКЦ 12 в район „Люлин“, както и в ДКЦ 22 в район „Слатина“. Такава инвестиция предстои да бъде направена и в Университетската Първа МБАЛ, посочват от пресцентъра на СОС.
На заседанието в четвъртък предстои още СОС да разгледа предложение за изграждане на паркинг в район „Младост“ - до метростанция „Младост 3“, с 229 паркоместа. Предложението за отпускане на три милиона лева за ремонт и поддръжка на 150 детски площадки в 24-те столични района също е включено в програмата на заседанието. СОС ще обсъди и предложения за подобряване енергийната ефективност и мрежата за водоснабдяване и канализация в общински училища и болници.