Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ) е отличила свои дарители. Наградите в петата официална церемония „Дарител на годината“ за 2022 г. са били раздадени в шест категории, съобщават от НБКМ.
Статуетка и почетна грамота в категория „Развитие на научно-изследователската дейност“ е била присъдена на Красимир Мартинов, председател на управителния съвет на сдружение „В.Л.С.С.П.З.Б.“, което е осигурило стипендии следдипломна професионална подготовка на студенти по „Османистика“. 
За принос към Националната библиотека в  категорията „Книгоиздаване“ отличените са Нов български университет и „Център за книгата“ към университета. Грамота и плакет са били връчени на Димитър Рачев, „Футурел“ за дарение по програмата „Осинови книга“ на библиотеката.
В категорията „Книжовна памет“ е бил награден „Балкански водороден клъстер“ за направеното дарение за издаването на фототипното издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г. През 2023 г. сътрудничеството ще продължи с фототипни издания на други документи от фонда на НБКМ, е съобщила директорът на библиотеката доц. Красимира Александрова. В същата категория „Книжовна памет“ отличие е получил и художникът Тодор Ангелиев за цялостно брандиране, дизайн и лого на 145-ата годишнина на Националната библиотека. Художникът е подарил оригинала на своята картина с библиотеката, използвана за годишнината,  на доц. Александрова.
Академик Иван Тодоров е бил отличен в категорията „Материално-културно наследство“. Той е получил наградата заради дарението на портрет на своя баща - проф. Тодор Боров, на художника Васил Стоилов.  Проф. Боров е виден библиограф и основател на Българския библиографски институт разкрит на територията на библиотеката и със заслуги за построяването на сегашната сграда на Националната библиотека точно преди 70 години, посочват от НБКМ.
Две награди са били връчени в категорията „Книгите на дарителите“ за 2022 г. Отличие е получила фондация „Слово и дух“ за дарение от 268 заглавия според завещанието на проф. Вера Ганчева, бивш директор на Националната библиотека, преводач и литературен изследовател. Евдокия Златарова също е взела награда за дарението от семейната лична библиотека на проф. Иван-Асен Златаров, което се състои от 44 заглавия, албуми и документи, постъпили във фонда на библиотеката.
Специални грамоти са били връчени на посолствата на Словения, Нигерия, Азербайджан, Словакия, Пакистан, Черна гора, Иран, Алжир, Грузия, Монголия, Казахстан, Сърбия, Куба, Индия, Армения  - 15 държави, които са открили свои литературни кътове в Националната библиотека. / ГН