През последните 5 години на работната площадка на Брикетна фабрика Русе са извършени 7 извънредни проверки по постъпили сигнали, свързани с дейността на дружеството. Нито веднъж обаче не е констатирано замърсяване на въздуха и на уличното платно, нито разпространение на прах извън работната площадка. Това посочва служебният министър на екологията Росица Карамфилова в отговор на въпрос на доскорошния русенски депутат Иван Белчев.
Дружеството изпълнява приета от РИОСВ програма със заложени мерки за недопускане разпространението на неорганизирани емисии от дейността му, пише Карамфилова.
Министърът посочва още, че от 2016 година на площадката не се извършва брикетиране на въглища, а докато е течало производството, не са постъпвали никакви сигнали за замърсяване на въздуха. В момента основна дейност на площадката на брикетната фабрика на дружеството „Автоман“ ЕООД се състои във внос, пакетиране и дистрибуция на въглища. 
Иван Белчев е сезирал и министъра на труда и социалната политика с въпрос относно наличието на здравословни и безопасни условия на труд в Брикетна фабрика Русе. При направената на 20 януари проверка не са открити нарушения, а измерените стойности за концентрация на въглищен прах били под нормата от 5 мг/куб.м.
Тези отговори едва ли ще успокоят русенските радетели за по-чист въздух, които отдавна сочат брикетната фабрика като един от най-големите замърсители. Наскоро от предприятието заявиха намерение да преместят дейността си, като базата на ул.“Потсдам“ се ползва само за склад и пакетиране на въглища. От отговора на министър Карамфилова обаче става ясно, че това и в момента е така, а производство на площадката няма от години. Така че всъщност нищо няма да се промени.