Прекратено е наказателното производство срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов за търговия с влияние, съобщи вчера Софийска градска прокуратура (СГП). Това дело бе едно от трите, които се стовариха върху по-младия съсобственик на „Приста Ойл“ заедно с делото за опасните отпадъци и друго съвсем смешно - за незаконно държане на пано с върхове на старинни стрелички. Бизнесменът и секретарят на президента Румен Радев бяха обвинени за участие в „престъпен сговор“ - да търгуват с влияние над длъжностни лица.  

По отношение на Узунов е имало и подозрение за „престъпление по служба“. Именно то бе използвано освен за масирана политическа пиар кампания  и като претекст прокуратурата да нахлуе в президентството през 2020 г. Както и да разпространи препубликуваните във всички български медии чатове, в които видимо се визира Румен Радев - въпреки неговия абсолютен имунитет.
След близо 32 месеца разследване прокуратурата прекратява досъдебното производство. Иначе самите „деяния“ са дори от още по-отдавна - от ноември 2019 г до януари 2020 г.
Продължава обаче разследването срещу Атанас и Пламен Бобокови и срещу други лица по така нареченото дело „Боклукгейт“. Те бяха обвинени от вече несъществуващата Специализирана прокуратура за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. По това досъдебно производство Атанас Бобоков е обвинен за това, че е ръководил организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили престъпления по служба, лъжливо документиране, управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на други лица и за причиняване на немаловажни вреди за околната среда, за трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред, както и за укриване на данъци в особено големи размери. Пламен Бобоков според прокуратурата е бил част от организираната престъпна група. 
Това дело съдът вече на два пъти прекратява поради пропуски в обвинителен акт и връща на прокуратурата. Атакуваните бизнесмени пък винаги са имали една и съща позиция - че обвиненията срещу тях са абсурдни, целенасочени и злонамерени.