Конкурс за най-романтично предложение за брак е акцентът в тазгодишното отбелязване на Седмицата на брака 7-14 февруари, организирано от Община Русе. В него могат да се включат женени двойки, които в кратък текст да разкажат как са се сгодили. Описанието трябва да бъде придружено от снимка на семейството, която изобразява предложението за брак. Ако моментът не е запечатан, може да бъде приложена снимка от сватбата. 
Записването за конкурса ще продължи до 9 февруари, четвъртък, желаещите да се включат могат да изпратят необходимата информация на имейл [email protected]. Единственото условие към участниците е тяхното бракосъчетание да е било извършено според българското законодателство и да живеят на територията на община Русе. Специално жури ще избере най-оригиналните предложения за брак, които ще бъдат обявени публично на 14 февруари, а победителите ще бъдат поканени в Община Русе, където ще получат своите награди. 
По традиция общинската администрация ще потърси най-възрастната женена двойка, която ще получи специално поздравление от кмета Пенчо Милков.
В работните дни от 7 до 13 февруари сключващите брак двойки ще бъдат венчани от зам.-кмета Златомира Стефанова, а на 14 февруари церемонията ще води кметът Пенчо Милков.
Седмицата на брака и международна инициатива, в която участват 29 страни.