Протест на овощари и зеленчукопроизводители от осем браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ блокира за около половин час Дунав мост в събота. Недоволството, съпроводено с демонстративно изсипване на ябълки на пътя, беше провокирано от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. „Писна ни от празни обещания!“, „Справедливо разпределение на бюджетите в Стратегическия план за земеделие!“, „Спрете геноцида над оранжерийното производство!“ и „Дайте ни шанс да работим спокойно!“ бяха част от призивите, изписани на плакатите на протестиращите.
Според производителите заложените екосхеми обричат българските плодове и зеленчуци на гибел, затова настояват земеделското министерство да преразгледа разпределението на средствата.
„Ангажиментите за овощарите, които трябва да поемат, за да ги изпълнят, ще трябва да изхарчат повече пари, отколкото ще получат по тези екосхеми“, каза Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари.
„Отглеждането, производството на един декар праскови струва около 1500 лева. Като субсидиране в новия Стратегически план, като директни плащания, е заложено да получаваме не повече от 200 лева“, обясни Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България.
Производителите изчисляват, че ще получат едва 20% от помощта, която имат колегите им в Европа.
„Всичките тия плодове от Западна Европа, които са по-високо дотирани от нашите, ще влязат на нашия пазар. Не може една ябълка от Полша да влезе на 40 стотинки тук, а ние на 40 стотинки не можем да я произведем“, каза Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.
В отговор на протеста земеделският министър Явор Гечев, който по същото време беше в Пловдив, заяви, че в момента върви процедура за промени в плана, който е изготвен от предишния кабинет. Изготвят с нови екологични карти с нова методика за цени.
„Трябва да е ясно обаче, че ако не са както трябва ставките, парите няма да станат повече. Т.е. ще трябва да се вземат от едни ставки на едни продукти и ще трябва да се дадат там, където на практика покажат анализите повече. Тъй че при всички положения някой недоволен ще има“, каза Гечев.
„Той /планът/ ще бъде променен, но не сега, не за тази година. Тази година ще остане такъв, какъвто е приет и земеделските производители няма да могат да се възползват от съответните схеми, защото разходът, който трябва да направят, за да отговорят на изискванията, е много по-голям от компенсаторното плащане, което ще получат. Те ще разпределят един финансов ресурс, който може да отиде за секторите, които произвеждат. Те ще бъдат разпределени към консултантски фирми и ще бъдат „източени от чертожници“. Ние продължаваме да се борим Стратегическият план да бъде променен, така че тези средства да стигнат до реалните производители“, репликира задочно пред БНР Николай Колев и заяви, че се обмислят бъдещи стачни и протестни действия.
Повече яснота по темата може да внесе националната информационна кампания на земеделското министерство за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 година. На 8 февруари, сряда, в зала „Европа“ на Доходното здание ще се проведе среща на земеделци от областите Русе, Разград и Търговище. В рамките на срещата, организирана със съдействието на Областната администрация, ще бъдат представени различните интервенции, разписани в документа, като земеделските стопани ще могат да задават въпроси на екипа от експерти на Министерството на земеделието. Това може да стане и предварително на e-mail: [email protected].