Треньорът на Барселона Шави Ернандес очаква битката с Реал Мадрид за титлата в Испания да бъде до самия край, въпреки че неговият тим отвори разлика с 5 точки в момента, съобщава ДПА.Барса, който не е ставал шампион от 2019, спечели 16 от първите си 19 мача в първенството и вече стигна границата от 50 точки. Едва за шести път отборът достига до точкова точки на този етап в последните 50 години, като в четири от предишните пет случая тимът вдига титлата.
Действащият шампион Реал Мадрид спечели едва половината от последните си 8 мача в Ла Лига. Двата отбора ще се изправят един срещу друг и на полуфиналите на Купата на краля.
"Не чувствам, че сме фаворити, а само кандидат, който може да спечели титлата", каза Шави на пресконференцията си преди неделния мач със Севиля.
"Да спечелим първенството е една от целите ни. Ние се състезаваме срещу актиуалният шампион и победител в Шампионската лига и е трудно да се борим срещу толкова силен съперник. Продължавам да смятам Мадрид за силен отбор и ще се борим с титлата с тях до последния или предпоследния мач", каза още специалистът.
Барселона спечели 9 от последните си 10 шампионатни мача, включително и четирите през тази годин, като тимът е непобеден в последните си 14 срещи срещу Севиля.
"Всеки наш мач носи напрежение. Всеки път, когато излизаме на терена, си казваме, че това е ключов мач. Винаги е същото", добави той.
"Чух, че по начина, по който се представим в Лига Европа, това ще е критерий за успеха през сезона. Ние сме отбор, който играе под напрежение и това е добре дошло. По-добре е да се борим за трофей, отколкото за оцеляване", смята Шави.
"Съперникът ни е труден, въпреки мястото им в класирането. Сампаоли отново ги направи силен и конкурентен отбор, като са силни в защита", каза той за Севиля. "Те са отбор, който може да ни създаде трудности, имат много опит. Утре ще бъде пореден тест и трябва да го минем с нови три точки", пожела си каталунецът.
Седемте гола, които са допуснати от Барселона в 19 им мача са най-доброто постижение за тима и второто най-добре след Депортиво Ла Коруня през сезон 1993-94.
"Състоянието на отбора в момента е фантастично. Играчите работят здраво и постигат резултати. В добър момент сме, най-вече в защита. Играем много по-добър футбол сега. На прав път сме, но все още сме отбор в процес на изграждане", завърши Шави.