Количество от 64 800 къса цигари или 3 240 кутии без български бандерол са открили за три дни митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.
В два от случаите товарните автомобили, в които е открита акцизната стока, са пътували от Турция за Нидерландия, а в третия – за Великобритания.
На 31 януари на влизане в страната на товарен автомобил с турска регистрация, шофьорът – турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока от Турция за Нидерландия. Превозното средство е селектирано щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалия физически контрол във фабрични кухини в предната стена на полуремаркето са открити 1620 кутии или 32 400 къса цигари без български акцизен бандерол.
Ден преди това - на 30 януари, в друг товарен автомобил с турска регистрация са открити 950 кутии (19 000 къса) цигари. Тютюневите изделия, които били без акцизен бандерол са открити между декларираната стока в товарното помещение. Камионът превозвал стока от Турция за Великобритания.  
Третият случай е от 29 януари. Тогава при щателна митническа проверка се установява, че в специално изграден тайник в десния сандък на полуремаркето на камион, превозващ стока за Нидерландия, са открити 670 кутии или 13 400 къса цигари.
Контрабандните тютюневи изделия са задържани. На тримата водачи– турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки- цигари, без знанието и разрешението на митническите органи. На един от шофьорите е съставен акт и за наличието на тайник в товарното превозно средство.
От Агенция „Митници" отчитат, че през изминалия месец януари митническите служители на „Капитан Андреево“ са задържали 3 214 960 къса къса или 160 748 кутии цигари без български акцизен бандерол.
БТА припомня, че само преди дни окръжният съд в Хасково постанови мярка за неотклонение "гаранция в пари" спрямо 46-годишен турски гражданин, обвинен в съучастие в доказана мащабна дейност по контрабандиране на акцизни стоки – цигари. Повдигнатото му обвинение бе, че в съучастие, чрез използване на документи с невярно съдържание като транзитни декларации, международни товарителници и фактури, е пренесъл през границата на страната 2 681 000 кутии различни марки цигари на обща стойност 10 724 000 лева.