Забележителна изложба от робството през колониалната ера на Нидерландия, първоначално открита в държавния художествен музей в Амстердам, ще бъде представена в централата на ООН в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.
Изложбата е озаглавена "Робството. Десет истински истории от нидерландското колониално робство". Тя ще бъде отворена в сектора за посетители във фоайето на сградата на ООН от 27 февруари до 30 март като част от информационната програма на ООН за трансатлантическата търговия с роби, съобщи днес музеят.
"От голяма важност е да осъзнаем, че робството все още има въздействие върху световната история. Благодарни сме на ООН, че чрез изложбата обръщат внимание на тази важна тема", заяви в изявление генералният директор на музея Тако Дибитс.
Изложбата на ООН е адаптирана версия на представлението "Робство", което бе открито през 2021 г. в художествения музей в Амстердам и разказваше историята на робството с личните истории на десетима души, включвайки истории както на поробени работници, така и на богата жена от Амстердам.
Изложбата проследява животите на роби, на тези, които са се възползвали от нехуманната търговия, и на хората, които са се противопоставяли на колониалната ера в Нидерландия от 17-и век до 19-и век в Бразилия, Суринам и Карибите, както и в Република Южна Африка, Азия и Нидерландия.
Изложбата в музея в Амстердам се вписва в националния дебат за робството, който набра скорост покрай движението "Животът на чернокожите има значение", което заля света след смъртта на чернокож мъж на име Джордж Флойд през 2020 г. заради полицията в Минеаполис.
През декември нидерландският премиер Марк Рюте се извини за ролята на Нидерландия в робството.
Мрачният централен елемент в изложбата на ООН ще бъде комплект дървени подпори, известен като "tronco" - португалската дума за стъбло на дърво, за което поробените били завързвани.