Отваряне на границата с Румъния или тъй наречения „малък“ Шенген иска групата на ВМРО в Общинския съвет, която предлага гласуването на изрична декларация. Такава стъпка вече направиха общинските съвети в Силистра и Добрич, идеята е подкрепена от превозвачески и други бизнес организации от двете страни на Дунав.  
„Настояваме за спешна и навременна законодателна промяна по отношение на Шенгенското пространство за двустранно отваряне на границата и създаване на зона за безпрепятствено движение на хора и стоки между България и Румъния. Присъединяваме се към нашите колеги от общинските съвети в Добрич и Силистра и категорично възразяваме български граждани да се третират като второстепенни граждани на Европейския съюз, независимо от възраженията на страните Нидерландия и Австрия. Припомняме на русенската общност, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент.
Когато мислим за свободното пространство, което ни се полага по право, нека не забравяме, че освен облекчаване на тежкия трафик в Русе и километричните тапи от тирове и леки автомобили, които продължават понякога с дни, ще бъде обърнато внимание на бизнеса, околната среда, а ефектът от свободния достъп между граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния ще бъде усетен от всички, преминаващи през територията на Република България. Настоящата Декларация няма политически характер, а единствено човешки и морален такъв“, се казва в предложения за гласуване документ.