Съветниците от Местна коалиция СДС Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков и Иван Григоров отново внесоха предложение да се гласува предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Това намерение беше декларирано още в края на август миналата година, а през ноември опитът да бъде вкарано за обсъждане в Общинския съвет бе париран с писмо от областния управител Анатоли Станев, че е юридически неиздържано. Тогава съветниците от СДС заявиха, че ще изпратят сигнал до служебния премиер Гълъб Донев за недопустима намеса на Станев в местния политически живот.
Мотивите за подновеното искане за предсрочно прекратяване са непроменени - „невъзможност /Пазарджиев - б.р./ да изпълнява задълженията си като председател“.
До напрежението между СДС и Пазарджиев /ВМРО/ се стигна, след като ГЕРБ и СДС събраха 17 подписа за свикването на извънредно заседание на ОбС във връзка с блокадите от тирове около Дунав мост и изпълнението на Водния цикъл. Инициаторите поискаха да се изслушат експерти по тези проблеми и отчет на кмета Пенчо Милков за действията за овладяването на ситуацията.
Пазарджиев насрочи исканата сесия на 26 август, но преди провеждането й останалите групи в ОбС заявиха официално, че няма да участват в нея. Така стана ясно, че ще бъде провалена заради липсата на кворум. Освен това Пазарджиев организира на 25 август среща по същите теми с експерти и граждани. На следващия ден той и Милков бяха в залата, но за започване на заседанието бяха нужни 26 съветници - далеч по-малко от присъстващите.
„Видно бе, че администрацията на кмета, заедно с председателя на Общинския съвет, направиха опит да заобиколят нежеланата от тях сесия, да неглижират работата на общинските съветници и практически да бламират работата им... За нас е недопустимо именно председателят на Общинския съвет да оглави инициативата за практическото неглижиране и бламиране на работата на Общинския съвет, касаеща разискване и търсене на решения в една двойно критична ситуация за града“, пишат отново в мотивите си сините съветници.
Другото им основание за исканата оставка е, че „с оглед на упражняване на професията си на адвокат, г-н Пазарджиев е в невъзможност да уплътнява 8-часов работен ден - обичайно той не е в кабинета си, на разположение на съветниците, на гражданите и институциите. Реализираните доходи от свободна професия сочат на интензивна ангажираност с процесуално представителство пред съдилищата в град Русе и в други населени места, които обективно препятстват упражняване правомощията на председател на Общински съвет, която следва да се оцени като трайна невъзможност“.
Още при първото внасяне на искането за оставката му Пазарджиев определи аргументите в него като абсолютно несъстоятелни и видя в действията на СДС предизборни намерения. Коментира и работата си като адвокат.
„Това е известно на всички от първия ден на създаването на този Общински съвет. Не е незаконно, напротив - в страната има много председатели на общински съвети, които имат дейност и като адвокати. Истината е, че съм на разположение на колегите и на гражданите много повече от 8 часа дневно, без да деля времето на работно и извънработно“, заяви той.