Конгресът на Перу вчера отхвърли предложение за изместване на следващите избори през декември 2023 г., независимо от вече двумесечните протести с десетки жертви, избухнали след отстраняването от длъжност на бившия президент Педро Кастильо, предаде Ройтерс.
Законодателите ще продължат обсъждането на друго предложение за предсрочни избори, което е ключово искане на протестиращите.
Първото предложение беше отхвърлено с 68 гласа срещу 54 „за“ и двама въздържали се.
В дълбоко фрагментирания Конгрес има законодатели, които искат да завършат първоначалния си мандат, докато други предпочитат да се отиде още по-далеч и да бъде произведе референдум за нова конституция.
През изминалите седмици протестиращите блокираха пътища, завзеха летища и подпалиха сгради. Исканията им включват предсрочни избори, разпускане на Конгреса, оставка на президентката Дина Болуарте и освобождаване на Кастильо от затвора.
Конгресът вече подкрепи предложение за произвеждане на насрочените за 2026 г. избори през април 2024 г., но тази стъпка не успокои размириците.
Кастильо дойде на власт през 2021 г. благодарение на подкрепата в по-бедните южни селски райони в Андите, където е центърът на протестите.
Бивш учител с леви убеждения, Кастильо беше замесен в множество разследвания за корупция и през 17-те месеца, през които беше на власт, последователно управляваха пет правителства и 80 министри. 
Кастильо беше арестуван на 7 декември и оттогава е в предварителен арест, след като се опита в разрез със закона да разпусне Конгреса.
Неговата вицепрезидентка Дина Болуарте, която положи летва като държавен глава часове след отстраняването му, е шестият президент на Перу за пет години.
След години на вътрешни политически борби, резултати от направено тази месец допитване на местна социологическа агенция, показаха, че перуанците смятат Конгреса за корумпиран и работещ само за себе си и одобрението на законодателния орган е едва 7 на сто. Подкрепата за Болуарте е 17 процента, а 73 на сто от анкетираните подкрепят произвеждане не предсрочни избори още тази година.