Русенските организации на СДС и ВМРО почетоха вчера жертвите на комунистическия режим в България пред мемориала на площад „Оборище“. Ден по-рано това направиха и от ГЕРБ.
„1 февруари е един от най-мрачните дни в българската история. Днес ние почитаме жертвите на комунистическия режим. Всички ние трябва да помним историята си такава, каквато е, без тя да бъде подменяна и пренаписвана така, както ни я представяха комунистите. Десетилетия след 10 ноември 1989 година много младежи не помнят и не познават безчинствата на комунистическия режим, но трябва да знаят и да предават на поколенията напред какво се е случвало в продължение на 45 години. Преди 78 години на тази мракобесна дата, 1 февруари 1945 година, без съд и присъда стотици политици, регенти, офицери, общественици са осъдени на смърт от т.нар. Народен съд. От гледна точка на историята 78 години са пренебрежително къс период, но раните, нанесени толкова скоро, продължават да кървят. Поклон пред паметта им!“, заяви общинският председател на СДС Станимир Станчев. 
„Нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е трагична дата в съвременната българска история. Преди 78 години нацията ни губи сериозна част от ерудирания си потенциал. Скалъпените от Народния съд процеси в цялата страна и произнесените 9550 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 българи, представители на политическия, военния и интерлектуалния елит на България, са свидетелство за целенасоченото ликвидиране на евентуалните противници на наложения чрез управлението на ОФ у нас комунистически режим. На 1 февруари свеждаме глави пред жертвите на комунизма. На този ден трябва да си дадем равносметка и за още едно национално предателство на комунистите, а именно, предаване на костите на Георги Николов Делчев на Югославия. Днес, след като ставаме свидетели на антибългаризма в Скопие, трябва на висок глас да заявим, че костите на Гоце Делчев трябва да бъдат върнати и положени в Мемориала на Делчевия род в Благоевград, в църквата „Въведение Богородично“, заяви общинският съветник от ВМРО Траян Тотев.