Конкурс за послание, част от националната инициатива „Пилон „Рожен“, която върви под патронажа на президента Радев обяви Областната администрация в Русе. Целта е на Роженските поляни да се издигне най-голямото българско знаме като символ на националното единение. В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес - за българите утре“.
Пилонът „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Височината на самото съоръжение ще бъде 111 метра, а флагът ще е с размери 25х40 метра и с обща площ 1000 кв.м. В мраморна карта на България в основата на пилона, ще бъдат гравирани двадесет и осемте послания - всяко на мястото на съответната област.
В тази връзка под егидата на областния управител на Русе Анатоли Станев стартира конкурс за послание на тема: „От жителите на област Русе днес - за нашите потомци утре!“.
Според регламента всяко послание трябва да бъде оформено като текст, съдържащ до седем думи. В конкурса могат да участват всички желаещи - граждани, организации, ученици - групово или индивидуално. Желателно е посланията да са със специфичен регионален акцент. Предложенията за послание трябва да бъдат изпратени до 20 февруари на електронен адрес: [email protected] или в Информационния център на площад „Свобода“ 6. Изискват се трите имена на автора, възраст, град, телефон и имейл за обратна връзка. Ако участникът е ученик, се посочва и училище. При оценяването на предложенията, за което ще се създаде комисия, ще бъдат предприети необходимите мерки за защита на личните данни на участниците.