Основен приоритет на Главна дирекция „Гранична полиция“ в България и Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния е активната работа по приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Около това се обединиха участниците в работна среща между директора на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова и ръководителя на Главния инспекторат на граничната полиция на Румъния главен полицейски комисар Виктор Щефан-Ивашку, която се проведе вчера в Русе. Срещата бе по инициатива на българската страна.
На разговорите присъстваха ръководни служители от двете структури, както и представители на съответните регионални дирекции в Русе, Гюргево и на Териториалния инспекторат на бреговата охрана в Констанца. 
Основна тема на разговорите бяха съществуващите възможности за засилване на взаимодействието по линия на гранично-полицейското сътрудничество между двете страни, както и справянето с актуалните миграционни предизвикателства.
Дискутирани бяха и възможностите за засилване на общите действия по превенция срещу проявите на корупция и формирането на междуведомствена смесена работна група, на която да се обсъждат актуални проблеми на граничния контрол между двете държави, както и с перспективата за прилагане на компенсиращите мерки от момента на присъединяването към Шенген.
Срещата е поредният отговор на България и Румъния на отказа на Нидерландия и Австрия за присъединяване на двете страни към Шенген.