Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал във Фриули Венеция Джулия 2023.
Младите таланти получиха своите награди от президента на БОК Стефка Костадинова. На церемонията в Гранд хотел София присъства и президентът на Българска федерация ски Цеко Минев.
На завършилия през уикенда олимпийски фестивал младите български състезатели спечелиха три медала - два сребърни и един бронзов, всички в сноуборда. Това е най-доброто постижение от създаването на зимния Европейски младежки олимпийски фестивал, началото на който е поставено в Аоста през 1993 година.
Петър Гергьовски спечели сребро в паралелния гигантски слалом, Андреа Коцинова и Тервел Замфиров сребро в отборния гигантски слалом и бронз за Андреа Коцинова и Иван Иванов в отборния бордъркрос. Състезателите получиха златна значка от БОК.
Наградени бяха и техните треньори Анатолий Замфиров, Сотир Марков и Виктор Жеков.
"Много съм горда с постиженията ви. Доказахте, че зимният спорт в България е жив. Пожелавам ви да имате самочувствие, че сте българи. Сигурна съм, че вашият спортен път тепърва престои", каза Стефка Костадинова.
"Вие нагледно олицетворявате нашите дълги усилия да постигнем успехи в зимните спортове. Първо това стана в сноуборда с Александра Жекова и Радослав Янков, а сега вие показахте, че няма да има дупка след тях. Това, което се случва показва, че сме на прав път. Благодаря на БОК за подкрепата. Ние сме едно задружно семейство и показваме на всички как трябва да се развива спорта и че сме горди българи", заяви Цеко Минев.