С два гола на Шон Лонгстаф Нюкасъл победи с 2:1 Саутхямптън в реванша от полуфиналите в турнира за купата на Лигата в Англия. По този начин "свраките" спечелиха двубоя с общ резултат 3:1 и ще играят за втори път в клубната история на финала на надпреварата след 1976 година, когато отстъпват с 1:2 на Манчестър Сити.
За Нюкасъл това ще бъде и първи турнирен финал от 1999 година насам, когато съставът загуби с 0:2 от Манчестър Юнайтед в спора за купата на Англия.
Мултимилионната селекция на Еди Хау ще има възможност да спечели първи трофей в Англия през новия век, след като Лонгстаф вкара два гола в петата и 21-вата минута на мача.
Осем минути след втория гол Че Адамс върна надеждите на гостите от Саутхямптън с красив гол, но за повече "светците" нямаха сили. Най-добрата възможност за тях за изравняване след откри пред Адам Армстронг в 73-тата минута, но ударът му бе спасен майсторски от Ник Поуп.
Десет минути по-късно халфът на домакините Бруно Гимараеш получи директен червен картон, но и това не промени крайния резултат.
Името на съперника на Нюкасъл във финала ще стане ясно по-късно днес след втория мач между Манчестър Юнайтед и Нотингам Форест. Преди срещата на "Олд Трафорд" "червените дяволи" имат аванс от 3:0.