„За мен първенството ще започне след 10 април. Дотогава ще играем в блата и на пързалки“, заяви вчера старши треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов.
И е прав, форматът на шампионатите в България така и не бе променен, въпреки че се говори много отдавна при какви атмосферни условия ще е най-добре да се рита топка.
Но думите на Мъри отварят и друга тема.
Защо например, след като всички знаят колко непредсказуема може да е българската зима, отборите ни /поне 15 тима/ се юрнаха по лагери в Турция? Не е ли глупаво да тренираш на топличко и при идеални терени, а като се завърнеш, да нагазиш в блатата и преспите?
А и цялата тази авантюра струва немалко пари.
Да са живи и здрави феновете на „Левски“, те събират регулярно помощи в десетки хиляди левове!
Вместо да си оправят базите и да тренират у нас, клубовете предпочитат да харчат, щото, видите ли, много престижно било да се води подготовка по далечни и по-топли дестинации.
В Западна Европа от 20 години има стадиони с покриви. Но нашите хора предпочитат да пръскат средства по Турция, Кипър, дори в Испания.
Някога тези лагери вървяха ударно и на наша земя - в Сандански и Петрич. Да ни извиняват нашите приятели от „Дунав“, но какво по-хубаво видяха футболистите с бивака на юг? Може би в само в хотела, защото отборът бе принуден да играе на някаква картофена нива в село Склаве, за което до оня ден не бяхме чували.
Да, разбираемо е - игрището на Градския стадион е проблемно, това на базата в „Здравец“ се пази като зеницата на окото от концесионера и до него на практика няма достъп, защото с месеци било в процес на възстановяване. Остава един приличен терен в Сливо поле, ала и там домакините не могат да бъдат вечно на линия.
Въобще не се съмняваме в благородните подбуди на клубната управа да създаде най-добри условия за подготовка, но нали преди всеки лагер трябва да се проучи добре какво предлага като домакинство град като Сандански! Оказа се, че топлият юг посрещна футболистите с дъжд и сняг в продължение на седмица и че времето в Русе даже беше по-приемливо.
Истината е в базата! В собствената! Но ако я няма, хайде към Турция!
При положение, че се спестят няколко турски лагера, дали не могат да се съберат средства за игрище с покрив? Говорим поне за грандовете.
Да, г-н Стоилов, чакат ви блата и пързалки. А публиката пак ще слуша оправдания от вас и ваши колеги, че формата на играчите от бивака в Турция, особено на бразилците, се загубила в преспите.
Тогава какъв е смисълът да се работи с ентусиазъм по чужди терени срещу много пари и без никаква сигурност, че отборите ще влязат подготвени за българската зима!