Консултативен център предоставя безплатна помощ на жени от уязвими групи в област Русе, които са пострадали при домашно насилие. Има увеличение на случаите на този вид престъпление заради пандемията, каза управителят на сдружение „Център Динамика“ в Русе Деана Димова. 
Консултативният център е създаден по проект „Партньорство с кауза“, финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година.
„Този проект е голямо предизвикателство за нас. С него ще обхванем освен директната помощ за пострадалите, но също информираността, както и превенцията. Ще влезем в училищата, ще обучим журналисти и работещи в съдебната система, в дирекция „Социално подпомагане“ и в институциите, които имат пряко отношение по Закона за защита от домашно насилие“, обясни Димова.
Ще бъде изработен и анализ на база проведени фокус групи във всички населени места на областта, за да се види реалната картина по темата насилие, основано по полов признак. 
„С този проект ще бъдем изключително обективни и критични за ситуацията, която се случва. 
Не е допустимо в три Народни събрания да не биват приемани промените в Закона за защита от домашно насилие
Те касаят услугите за пострадали от домашно насилие, увеличаване на времето за подаване на искова молба в Районния съд от един до три месеца от последния инцидент, по закона за издаване на заповед за защита от домашно насилие, както и удължаване на продължителността на заповедта. Няма и национален регистър за броя на пострадалите от домашно насилие“, обясни Димова.
Тя каза още, че в държавите, където т.нар. Истанбулска конвенция е приета, има изключително много мерки и програми за пострадали от домашно насилие. 
Димова каза, че има увеличение на случаите на домашно насилие в област Русе заради пандемията.
Заповедите за защита се запазват, но сигналите на тел. 112 също нарастват
Общо 1055 сигнала за домашно насилие са подадени на тел. 112 през 2020 година. В Районния съд в Русе са издадени 78 заповеди за защита от домашно насилие. 
Подадените сигнали през 2021 г. са 1110, а издадените заповеди за защита от домашно насилие са 70. За първите осем месеца на миналата година сигналите към тел. 112 са 966, а заповедите са 51, като до края на годината броят им е нараснал на 82. 
„Запазва се тенденцията за броя на делата в прилагането на закона за защита от домашно насилие, което е добра тенденция. През миналата година в България обаче има убити 23 жени при актове от домашно насилие. По тази причина ние, неправителствените организации в България, обединени в Алианс за защита от насилие, основано на пола, се обединихме и предлагаме тези законови промени. 
Не е допустимо в 21-и век да има убити жени при домашно насилие и децата да бъдат сираци
или да са свидетели на такъв вид насилие“, заяви Димова. 
По думите й като цяло хората в България са информирани за домашното насилие.
„Благодарение на медиите и на всички, които работят по Закона за защита от домашно насилие, информация има. Проблемът е основно при уязвимите групи от обществото. При тях народопсихологията е малко по-различна. Говоря конкретно за ромската общност, защото там и в международни доклади България все още се цитира като страна, в която деца раждат деца, в която има все още ранни бракове и че насилието като феномен не се разпознава, а се размива в представите за нормата на насилие“, обясни Деана Димова. 
По думите й голяма част от хората се срамуват от факта, че са пострадали от домашно насилие.
„Вместо да се срамува извършителят, се срамуват пострадалите. Например, 
възрастна жена всеки ден ми се обажда и ми казва, че е обект на домашно насилие и се срамува да дойде в офиса да се видим
Говорим с нея какво да направи, но го говорим по телефона. Това също е голяма крачка, защото тя има смелостта да се обади. Убедена съм, че през идната седмица ще дойде на консултация“, каза Димова. 
Тя обясни, че Консултативният център в Русе предоставя програми и услуги за пострадали от домашно насилие, включващо и открита телефонна линия за консултации. 
„Предоставяме безплатни консултации от психолог, социален работник и от юрист“, каза Димова.
Кризисен център за пострадали от домашно насилие работи от години в Русе
В крайдунавския град има и Кризисен център за пострадали от домашно насилие, създадено от сдружение „Център Динамика“.
„От 2014 година това е държавно делегирана дейност с капацитет осем места“, обясни Димова.
Тя съобщи, че през 2020 година в Консултативния център на територията на община Русе са проведени 237 консултации. Лицата, които са пострадали от домашно насилие, са били 57, като в Кризисния център са били настанени общо 19 майки с деца.
През 2021 година специалистите са провели 273 консултации, а жертвите от домашно насилие са 64. В Кризисния център в този период са били настанени 21 лица и деца.
„През 2022 година имаме проведени 259 консултации. Жертвите на домашно насилие са 56, а 27 лица и деца са настанени в Кризисния център“, каза Димова.
По думите й пандемията е отключила голяма агресия.
„Тя застопори семействата вкъщи. Ако преди това е имало напрежение и елементи на криза в семейството, като хората са ходили на работа и са се прибирали вече вкъщи, 
оставайки в домовете си по време на пандемията, беше страшно за всички нас
В този период един ден не сме пропуснали да сме на работа в Консултативния център. Отделно, предоставях безплатни консултации на горещата телефонна линия, разкрита от община Русе. Тогава чувах хората, които наистина имат нужда от помощ. Усеща се, когато някой зове за помощ, и когато има само елементи на домашно насилие и се търсят варианти за решение“, каза Димова. 
Според нея този проект е изключително навременен. Сред партньорите са и Областната дирекция на МВР в Русе.
„Полицаите ще бъдат с нас в т. нар. „мобилни приемни“ и при установен случай на домашно насилие, ако има такъв, ще се реагира веднага“, каза Димова.
Консултативният център в област Русе е създаден по проекта през октомври миналата година, като досега има 14 консултирани лица. 
„В резултат на този работещ център вече имаме заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена в началото на януари тази година, и настанена майка с деца в Кризисния център“, каза Димова. 
По думите й има и мъже, пострадали от домашно насилие. Основно става дума за възрастни хора, които най-често са тормозени от децата им, а също и от други техни близки. 
В Русенско за година има само пет случая на нарушаване на заповедта за защита от домашно насилие
Комисар Димитър Вачков - началник на отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР в Русе, обясни, че на всички сигнали за домашно насилие полицията е реагирала веднага и е взето отношение. 
„Статистиката, предоставена от тел. 112, не е съвсем точна, защото при проверка се оказва, че невинаги сигнал, приет като домашно насилие, се оказва такъв. В някои случаи има преувеличение, както и фалшиви сигнали“, обясни Вачков. Той коментира, че заповедите за защита от домашно насилие дават резултат.
„През миналата година имаме само пет случая, в които сме образували досъдебно производство срещу лица, които са нарушили заповедта. Основно това са хора, зависими от алкохол и наркотици, при които издаването на тази заповед няма как да им окаже влияние“, обясни комисар Вачков. 
Милан Николов - експерт по ромските въпроси в област Русе, обясни, че при разговори с представители на общността са дават напътствия. По думите му в град Русе не са толкова чести сигналите за домашно насилие. Повечето случаи са в малките населени места в региона.
„С бой нещата не се оправят, а с приказки. Идеята е да има помиряване, защото насилието не води до никъде. То тормози цялото семейство по този начин. „Има и деца, които раждат деца, но това не се наблюдава само при ромите“, каза Николов.