Със спектакъла „Алиса в приказния свят“ варненският Арт център „Арлекин“ ще отбележи своя 25-годишен юбилей, съобщи ръководителят му Стоянка Гунчева. Премиерите ще бъдат на 17 и 18 юни във Фестивалния и конгресен център. 
В представлението са включени и двете книги за Алиса на Луис Карол, сподели Гунчева. Тя работи върху драматургията от две години. В поставянето ѝ помагат актьорите Елиян Аройо и Георги Георгиев, който участва и в проект на трупата на Варненската опера. Репетициите вече текат. В ролята на Алиса влизат три момичета на различна възраст в няколко превъплъщения на героинята. На сцената публиката ще види над сто деца, както и артисти от трупата за възрастни. За първи път в представление на „Арлекин“ ще има и кукли, дело на Георги Георгиев. Спектакълът ще бъде с хореография и авторска музика, оживен от три екрана с фонови картини, допълващи сценографията, разказа още Гунчева. Целта ни е да направим многопластово представление, в което възпитаниците ни да покажат своите способности, посочи тя. 
Предвидено е на финала да бъдат връчени званията „Звезда на Арлекин“, заслужени при пет години участие в дейността на артцентъра. В школата има деца, които играят от 4-годишни до XII клас, разкри ръководителката. На юбилея ще бъдат поканени и стари „арлекини“. Много от бившите възпитаници се реализират като артисти. Миналогодишните абитуриенти вече са студенти в театрални академии и колежи в София. 
За нас е важно децата да станат мислещи хора, които ще ръководят добре бъдещия свят, отбеляза Елиян Аройо. Според него хората, занимавали се с изкуство като малки, са по-добри възрастни с развито абстрактно мислене, което им позволява да разрешават проблемите по различен начин. Той смята, че това е и посланието на книгите на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“. 
Младите артисти споделиха, че намират смисъл в това, което правят и им е интересно. Записването в Арт център „Арлекин“ бе голяма промяна в живота ни, а заниманията ни учат на дисциплина, постоянство, работа в отбор и актьорска игра, споделиха те. 
Юбилейният спектакъл на „Арлекин“ е част от проекта им „Преоткрий ме“, подкрепен от Национален фонд „Култура“. В рамките на изтеклата година са поставени 12 премиерни заглавия, проведен е петият фестивал „Звезди на сцената“, представители на школата са участвали в шест национални театрални фестивала, припомни Гунчева.