Небрежност на „Уникредит Булбанк“ АД, хвърлила в шок потърпевшата от нея, ще струва на банката 3000 лева. Това реши състав на Окръжния съд, увеличавайки три пъти обезщетението, присъдено от първоинстанционния Районен съд.
За случая „Утро“ писа през септември миналата година, след като спорът по него стигна в съда. А всъщност се разиграва на 22 юли 2020 година, когато 35-годишната Д.И. отваря мобилното си приложение за онлайн банкиране и вижда сметката си на минус 558 377,73 лева!
Случаят е изяснен почти веднага, но се налагат посещения и дълги обяснения в банката и в кантората на частен съдебен изпълнител, след което сметката е деблокирана. Но заради всичко преживяно, характеризирано от диагнозата на психиатър като „остро стресово разстройство“, продължило около година, Д.И. завежда дело за 7000 лева обезщетение.
Както стана ясно на делото в Районния съд, грешката е допусната, след като в банката почти едновременно идват две запорни съобщения от един и същ частен съдебен изпълнител.  
Първото е за сметката на ищцата, която дължи 3120,25 лв., но има повече от достатъчна наличност - 4735.80 лв. Второто е за съвсем друго лице за сумата 558 377,73 лв. Поради техническа грешка в обработването на данни, при която в програмата са останали данните от предходното запорно съобщение, запорът е наложен по сметката на Д.И. Тя разбрала за него, когато безуспешно се опитала да изтегли пари. Тъй като предположила, че става въпрос за грешка, изчакала два дни за поправянето й. Но след като това не станало, се притеснила, че някой може да е изтеглил кредит от нейно име. И така кълбото започнало да се разплита.
Присъденото от Районния съд обезщетение от 1000 лева е обжалвано и от двете страни. Това означава, че и сегашното определение на Окръжния съд едва ли ще влезе в сила. Срокът за оспорването му пред Върховния касационен съд е 1 месец.