43 000 лева обезщетение поиска от прокуратурата областният управител на Русе през периода 2001-2005 година Румен Януаров. Причина за иска му е разследване за източване на републиканския бюджет, по което през пролетта на 2011 година е привлечен като обвиняем, а в края на годината производството е прекратено. Сега Януаров твърди, че разпитите и следствените дела, а впоследствие и повдигнатите му обвинения, са довели до пристъпи на аритмия и безсъние, високо кръвно и негативи за семейството му. Освен това обвинението уронило авторитета му и сринало доверието към него, поради което той не успял да спечели изборите за кмет през 2011 година.
Всичко започнало през 2008 година, когато е образувано дело за документна измама. Става въпрос за ощетяване на държавния бюджет по време на управлението на Януаров през 2003 година за малко повече от 168 000 лева по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманенобетонни контейнери. Престъплението било, че неизвестен извършител съставил документи с невярно съдържание. Впоследствие делото било прекратено, след това възобновено, а през април 2011 година за този неизвестен извършител бил посочен бившият областен управител. През същата година Януаров се явил на конкурса за директор на РУСО-Русе и се кандидатирал за кмет в местните избори. Междувременно обаче чрез информации в медиите се разбрало, че той е разследван, което според него е ответен удар за заявената му амбиция да управлява община Русе. На изборите едва 93 гласа не му стигнали да стане кмет, което се дължало на негативната кампания срещу него. Не можел и да се подготви за конкурса за директор на РУСО и се класирал втори при минимална разлика с победителя. Допълнително пък му било отнето и оръжието, с което редовно ловувал. Всичко това накърнило името и достойнството му, създало враждебна за здравето и кариерата му среда, както и тревоги и психически дискомфорт. Уроненият престиж му затварял врати за работа в Русе, затова се принудил да заживее и изкарва прехраната си в Свищов, а днес работи в Нисово.
Прокуратурата оспори иска с мотивите, че участието му в конкурса за директор на РУСО и здравословните му проблеми предхождат повдигнатите обвинения. Публикациите в медиите и отнемането на оръжието му пък изобщо не били по инициатива на държавното обвинение. Според прокуратурата не е доказан фактът, че Януаров не е можел да си намери работа.
Вчера пред съда показания даде личната лекарка на бившия областен управител, която разказа, че от 2005 година той има проблеми с щитовидната жлеза. От 2009 година пък имал чести хипертонични кризи и животозастрашаваща аритмия. През 2011 година дори се наложило да приема препарат за разреждане на кръвта. По думите на джипито тези проблеми се появили заради стрес. Освен това Януаров е лекуван за нарушения в емоционалната сфера, тъй като бил депресиран, обезверен, страдал от безсъние и отслабнал.
Съдът назначи медицинска експертиза, която да установи кардиологичното състояние на Януаров на база на медицинската документация в досието му. Делото бе отложено за средата на май.