Русе е след избирателните райони, които ще загубят по един мандат. Това е следствие на намаляването на населението с близо 18% спрямо националното преброяване през 2011 година, отчетено от преброяването през 2021-а. Така на 2 април 19 МИР-Русе за пръв път от десетилетия ще изпрати в парламента 7, а не 8 народни представители. Това съобщиха експерти по изборните правила, цитирани от Офнюз. С един мандат по-малко ще имат и избирателни райони Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Плевен.                        

По един допълнителен мандат ще получат Варна, Пловдив-град и 24 МИР София, а 23 МИР София ще получи цели три мандата отгоре.
Новото разпределение на мандатите бе загатнато първо от председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова при изслушването й в парламента. Веднага след това членът на ЦИК Цветозар Томов много по-ясно каза, че предстоят промени в броя на мандатите в няколко района, които са загубили значителна част от населението си. Русе далеч не е единствен с демографски отлив, но най-малките региони са защитени от закона, според който не може да има избирателен район с по-малко от четирима депутати.
По един допълнителен мандат в новата ситуация ще получат Варна, Пловдив-град и 24 МИР София, а 23 МИР София ще получи цели три мандата отгоре.
Очаква се Централната избирателна комисия да обяви решението си до края на седмицата.