Президентът на Международната федерация по кану-каяк федерация Томас Кониецко посети Русе във връзка с домакинството на града на Световната купа по кану- маратон. Той бе посрещнат от кмета Пенчо Милков на езерото в Николово, където бяха представени подготвителните дейности за тридневното състезание. На срещата присъства и председателят на родната централа и олимпийски шампион в кануто Николай Бухалов.
Кметът потвърди готовността на Общината да посрещне състезатели и гости от 5 континента. Той изтъкна, че подобряването на инфраструктурата около езерото ще е главната цел на местната администрация. Според Милков организирането домакинството ще бъде генерална репетиция за стартовете в шампионата на планетата с драконови лодки през 2025 година.
Бе припомнено, че е обявена обществена поръчка за изграждане на състезателните коридори. Държавата чрез спортното министерство ще отпусне 270 000 лева за ремонт на халетата.
Томас Кониецко изрази убеденост, че Русе ще бъде отличен домакин.
„Най-добрата реклама за вас ще бъдат стотиците състезатели и треньорите им, които ще дойдат тук“, заяви германецът.
Освен гребане кану-маратонът включва изнасяне на кануто и бягане /минимум 80 м/ след всяка обиколка.
В старта за Световната купа ще се включат юноши, девойки, мъже и жени. Най-късата дисциплина ще е 3,6 км, а най-дългата - 36 км.