Русенската икономика регистрира впечатляващ ръст  през 2021 г., като Брутният вътрешен продукт /БВП/ на областта се увеличава с 15,7%, а Брутната добавена стойност - с 14,8%, показват оповестените данни на Националния статистически институт. Брутният вътрешен продукт на човек, който е показател за производителността на труда, нараства с 16,6 на сто, което е над средното ниво на страната, като достига 15 075 лева годишно.
Разбира се, трябва да се отчете, че половината от тези отлични на вид резултати се дължи на инфлацията, която за 2021 г. беше 7,8%. НСИ отчита БВП по пазарни цени и когато те се увеличават индикаторът расте дори ако в реално изражение няма ръст на произведените стоки и услуги. В случая обаче  налице и реален ръст от порядъка на 7-8%.
Тъй като инфлацията през 2021 г. се дължеше основно на поскъпването на енергията логично най-много дръпват напред икономиките на области като Стара Загора и Враца, където са най-големите ни енергийни комплекси - „Мариците“ и АЕЦ „Козлодуй“. В класацията по области русенската икономика запазва осмата си позиция, като пред нас са още столицата София и София област, Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград.
Трябва да се отбележи и че данните на статистиката за икономиката през 2021 г. все още не ползват числата от преброяването на населението. А отчетеното според него допълнително свиване на живущите в областта ще доведе до корекция нагоре в нивото на БВП на човек. По този показател област Русе е на десето място, но в следващата класация е много вероятно да се придвижи нагоре.