Веднъж годишно, а не на всеки шест месеца се очаква да бъде подновяван в бъдеще мандатът на мироопазващите сили на ООН в Кипър, предаде КНА.
Като се позовава на собствен източник, агенцията съобщава, че при гласуването за подновяване на мандата на мироопазващите сили УНФИКИП (UNFICYP), което се очаква да стане утре, членовете на съвета ще приемат тази процедура да се извършва вече само веднъж на 12 месеца.
Според запознатия източник идеята за това е на Великобритания и въпросът се обсъжда от известно време. Кипърското правителство е дало съгласие за това при условие, че докладите на генералния секретар на ООН за Кипър ще продължат да се изготвят веднъж на шест месеца, както досега, за да може кипърският въпрос да бъде подлаган на дебат, твърди източникът. Също така кипърското правителство може да повдига темата при сериозни нарушения на резолюциите от турска страна, както това стана в случая на отварянето на затворения град Вароша във Фамагуста от страна на кипърските турски власти.
Мироопазващата мисия на ООН в Кипър УНФИКИП, която се състои от над 800 военнослужещи от около седем държави, пристигна в Кипър през март 1964 г. след сблъсъци между общностите на кипърските гърци и кипърските турци. Въпреки това напрежението на острова остана и след извършен от гръцки националисти преврат през юли 1974 г. с цел обединение с Гърция, Турция се намеси с военна сила и окупира северната една трета от острова. Засега преговорите за обединение на двете части не дават резултат и международно признатото правителство контролира само южната част от Кипър, а в северната част дефакто съществува т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара.