Швейцарецът Марко Одермат спечели супергигантския слалом в Кортина д'Ампецо от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже.
За 25-годишния Одермат това е 18-а победа в кариерата и седма през този сезон, като в днешния ден той изкова успеха си в долната част на пистата Олимпия деле Тофане, където бе неудържим. Швейцарецът даде едно от петте най-добри времена във всеки от последните три сектора на пистата и финишира за 1:25.57 минути.
На 0.35 секунди зад него остана норвежецът Александър Омод Килде, който допусна минимална неточност в средната част на трасето и това му коства първото място.
На трета позиция изненадващо завърши представителят на домакините Матиа Касе. Италианецът приключи на 0.49 секунди от Одермат, въпреки че се спусна чак с 19 номер. За 32-годишния Касе това е трети подиум в кариерата, като и трите му са през този сезон.
Челната шестица бе допълнена от представителите на Австрия Щефан Бабински, Винсент Крихмайр и Лукас Фойерщайн.
С победата си в Кортина Одермат увеличи преднината си на върха в генералното класиране за Световната купа. Той вече има 1286 точки, с 213 повече от втория Килде. Трети е друг норвежец - Хенрик Кристоферсен, със 779 точки.
В класирането в дисциплината супергигантски слалом начело отново са Одермат и Килде с 440 и 392 точки съответно. Трети с 254 точки е Крихмайр.
В неделя в Кортина ще се проведе още един супергигантски слалом.