Националният съд на Испания съобщи днес, че е обвинил в тероризъм 74-годишен пенсионер, който се предполага, че е изпратил шест писма, съдържащи експлозивен материал, до премиера на Испания и до посолствата на САЩ и Украйна в страната, предаде Асошиейтед прес.
Заподозреният Помпейо Гонсалес Паскуал бе задържан в сряда в северноиспанския град  Миранда де Ебро и се яви днес пред съда в Мадрид. Той бе обвинен в шест отделни терористични престъпления. Предполага се, че мотивът му е бил да се опита да окаже натиск върху Испания да се откаже от подкрепата си за Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на следовател.
Мъжът е обвинен в производството и използването на взривни устройства за терористични цели, според съдебни документи. Две от предполагаемите престъпления са класифицирани като тежки, тъй като в тях са замесени членове на правителството.
Испанските медии съобщават, че заподозреният е имал връзки с Русия и е бил силно активен в социалните мрежи. Той е използвал руски приложения за съобщения и швейцарската криптирана електронна поща "Протонмейл", което показва, че имало опасност той се опита да избяга в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на съда.
„Няма индикации, че разследваното лице принадлежи или сътрудничи на терористична група или организирана група“, се казва в документите от закритото съдебно заседание. Мъжът ще остане в ареста без право на гаранция.
Шестте писма, съдържащи експлозиви, бяха изпратени през ноември и декември миналата година и трябваше да бъдат обезвредени от сапьори. Служител в украинското посолство в Мадрид бе леко ранен, докато е държал едно от писмата, а друго от тях, изпратено до испанския премиер Педро Санчес, беше унищожено, преди да стигне до своя получател, припомня АП.