Апелативният съд на Бургас потвърди решението на окръжните магистрати, които отхвърлиха искането на турските власти за екстрадиция на Левент Темиз,  един от осъдените в нашумелия процес "Ергенекон". Темиз е обвинен в южната ни съседка за участие в терористична група.

Решението е окончателно. Съдът отмени и паричната гаранция, наложена на Темиз, в размер на 10 хил. лв.

Така 39-годишният адвокат от Истанбул може да остане в страната ни,  докато самият той желае.  В момента Темиз посещавал лекции в БСУ и учел български.

Делото стигна до втора инстанция след като окръжна прокуратура протестира отказа за екстрадиция. Днес обаче представителят на държавното обвинение Любомир Петров не подкрепи протеста.

Той застана зад мотивите на окръжния съд, според които има опасност при връщането на Темиз в родината му неговото положение да се утежни и той да бъде преследван заради политическите си убеждения.

Темиз е член на една от опозиционните турски партии, неин депутат също бе разпитан в рамките на процеса у нас.

Днес  адвокатите Валентин Калчев и Петър Димитров представиха още 28 нови веществени доказателства.

Те най-общо потвърждават тезата, че процесът "Ергенекон" е политически и при сегашната динамична обстановка в Турция може да се очаква той да бъде ревизиран, има достатъчно основания да се смята, че доказателствата по него са били изфабрикувани, коментира Валентин Калчев.

Левент Темиз пресече нелегално границата между България и Турция в края на август м.г. в района на М. Търново. След залавянето му медии в южната ни съседка съобщиха, че в България е задържан един от лидерите на младежката структура на "Сивите вълци".

Турският депутат от опозицията, който бе разпитан по време на процеса у нас,  отрече съществуването на такава група.